Italské recepty

13.03.2020, Yveta Doležalová

Než budeme obdivovat přírodní či historické krásy cizích zemí, vytvořte si cizokrajnou atmosféru u vás doma a to třeba tím, že si uvaříme něco dobrého.

Italská kuchyně

Italská kuchyně je charakteristická používáním vonných bylinek, přípravou moučných jídel a různých zeleninových salátů. V přímořských oblastech, kde trávíte svou letní dovolenou je navíc jídelníček zpestřen mořskými pokrmy. Z tuků používají Italové především olivový olej. Za chuťově nejlepší je považován ten z Toskánska, ale nejkvalitnější je samozřejmě olivový olej extra panenský. Pro svou výraznou chuť se používá hlavně do salátů a rybích specialit. Stačí přidat pouze pár kapek.

Mezi typická dochucovadla patří především ocet balsamico vyráběný z vína a vinného moštu. Má výrazné aroma a nezaměnitelnou chuť. Používá se k dochucení salátů a omáček. Z bylinek se hojně užívá bazalka, petrželka, máta, oregano, rozmarýn a šalvěj. V Itálii mají původ vynikající sýry jako je parmezán, pecorino a asiago, stejně jako proslulá červená vína z nichž je asi nejznámější nápoj lahodné chuti Chianti.

Maccheroni alla bolognese (Makarony s boloňskou omáčkou)

Na kostičky nakrájíme malé množství libového, hovězího masa cca 15 dkg a vložíme do hrnce na rozpuštěnou lžíci másla. Přidáme nadrobno nakrájenou slaninu (5 dkg), 1 nakrájenou středně velkou cibuli, 2 lžíce pokrájeného celeru a stejné množství pokrájené mrkve. Na mírném ohni za občasného promíchání opékáme. Když maso zrůžoví, zaprášíme je trochou hladké mouky a zalijeme 2 šálky hovězího vývaru. Přidáme pepř a strouhaný muškátový oříšek ve velmi malém množství. Dusíme do změknutí masa a ke konci můžeme přidat na plátky pokrájený žampion. Na závěr přimícháme 1 až 2 dcl smetany na vaření. Podle chuti dosolíme.
Vařené, okapané makaróny zalijeme připravenou omáčkou a posypeme strouhaným parmazánem. Můžeme použít i ementál nebo čedar.

Saltimbocca po římsku

Do tenka rozklepané vepřové řízky osolíme, opepříme a poklademe nejlépe plátky parmské šunky, případně u nás běžně dostupné dušené šunky a lístkem šalvěje. Svineme do rolády a upevníme párátkem nebo jehlou na závitky. Na pánvi potom maso osmahneme na rozehřátém oleji, ve kterém rozpustíme malou lžičku másla. Opékáme na mírném ohni ze všech stran. Podlijeme 2 dl bílého vína a pod pokličkou dusíme doměkka a do odpaření vína. Hotové závitky nakrájíme ze šikmao a můžeme podávat obložené zeleným hráškem, krátce podušeným na másle nebo jinou zeleninou dle chuti.

Tiramisu

Rozšleháme 4 žloutky, k nimž přidáme lžíci moučkového cukru. Postupně za stálého míchání přidáme 50 dkg mascarpone nebo nahradíme naší českou Lučinou. Můžeme také použít pouze 25 dkg mascarpone a doplnit ušlehanou sladkou smetanou.

Nakonec vmícháme sníh ze zbylých bílků.

20 dkg cukrářských piškotů namáčíme v oslazené kávě a postupně klademe do formy jeden piškot vedle druhého. Pokapeme asi 1 dl sladkého bílého vína a potřeme vaječnou směsí. Poklademe další vrstvou piškotů a končíme vaječnou směsí. Posypeme kakaem a vložíme asi na tři hodiny ztuhnout do ledničky.

Mějte na paměti, že v Itálii se pokrmy připravují s láskou a při samotném jídle se nepospíchá. Proto si vychutnejte každé sousto a nedejte se ničím rušit.. Buon appetito!

 

Itálie, recepty z dovolené, dovolena s KM TRAVEL