Na čem si v Bulharsku pochutnáte?

31.05.2018,

V Bulharsku si vybere jídlo určitě každý a k přípravě jídel se používá i nám známý slunečnicový olej.

Pokrmy jsou lehké s velkým množstvím zeleniny. Sousední Turecko je známé tím, že vepřové maso zde neuvidíte, naopak v Bulharsku si masožravci užijí hody! Prostě všechny druhy mas na různé způsoby. Ochutnejte rožněná, grilovaná nebo vařená masa, pražené ryby, množství salátů aj.

Typická bulharská polévka

Národním jídlem je bob čorba (fazolová polévka), která se může různě lišit chutí podle regionu. Tarator je další skvělou polévkou, kterou můžete v Bulharsku ochutnat. Jedná se o studenou polévka z kyselého mléka, ořechů, česneku, kopru a okurek.

Maso

Říká se, že kdo neochutnal kebapčetu, ten jakoby v Bulharsku ani nebyl. Je to na rožni připravené, silně kořeněné mleté maso. Stejně oblíbeným a chutným je šašlik. Ten se připravuje z kousků prorostlejšího masa, které se přes noc marinuje ve směsi červeného vína, koření a octa. Maso se poté napichuje na ploché jehly (může se přidat i cibule a jiná sezónní zelenina) a opéká se nad žhavým uhlím. Mnoho jídel, které můžete v Bulharsku ochutnat, jste mohli už jíst například na své dovolené v Řecku nebo Turecku. Bulharská kuchyně je totiž ovlivněna východoevropskou a balkánskou kuchyní. Téměř ve všech restaurací si můžete objednat musaku – zapékané brambory s mletým masem, sýrem kaškavalem, zelím.

Po dobrém obědě, musí být sladká tečka na závěr. Vyzkoušejte baklavu, sladký zákusek z vrstev tenkého listového těsta, plněného ořechy, slazeného medem nebo sirupem. K dobrému zákusku musí být i dobrá káva, v Bulharsku se nepije, tak jako u nás turecká káva (turek), Bulhaři raději pijí espresso ve velmi malých šálcích. Káva je v Bulharsku velmi oblíbená a tak můžete přímo na ulici narazit na volně stojící automaty na kávu. 

Každý už slyšel o šopském salátu a balkánském sýru. Zkuste porovnat šopský salát v Bulharsku a šopský salát, který se podává u nás. Balkánský sýr nesmí chybět v žádné bulharské domácnosti. Dalšími oblíbenými sýry jsou bílý sýr – sirene a žlutý sýr – kaškaval. Kaškaval mnozí přirovnávají k italským a francouzským žlutým sýrům, mají osobitou vůni a chuť. Oba druhy sýru můžeme ochutnat i smažené.

Ve všech obchodech uvidíte k pití čerstvé kyselé mléko, které se vyrábí z kravského, ovčího nebo buvolího mléka. Mléko je různě tučné, to nejtučnější se může krájet jako sýr. Kyselé mléko se používá i pro přípravu polévek.

A čím v Bulharsku to dobré jídlo zapít? Jedině dobrým pitím.
Pro milovníky vín, je Bulharsko správná volba. Bulharská vína nejsou sice tak známa jako vína francouzská, ale jsou velice kvalitní a odbyt mají do celého světa, například odrůda červeného vína Mavrut.

Bude vám chutnat i zdejší pivo. U jeho zrodu stáli totiž čeští sládkové. U města Plovdiv je dokonce vybudovaný pivovar Staropramen. Mezi nejoblíbenější piva patří Zagorka speciál nebo Burgasko pivo. Bulharská piva jsou lehčí, možná o něco sladší a velice dobře se pijí.

Kdo by si dal kapku něčeho ostřejšího, může ochutnat rakiji. Rakiji se také někdy říká slivovice, ale rozhodně to není slivovice, na kterou jsme zvyklí u nás a hlavně na Moravě. Rakije se vyrábí z vinných hroznů, broskví, jablek a dalších druhů ovoce. Kdo by chtěl ochutnat koňak, můžeme doporučit koňaky Pliska nebo Preslav.

V Řecku se pije ouzo a v Bulharsku mastika. Mastika je destilát s velice výraznou anýzovou chutí. Často se podává i menta – zelený mentolový likér.

A jaká by to byla kuchyně bez koření?
Jídlům dodává tu správnou chuť, mnohé z nich roste pouze v Bulharsku. Mezi nejznámější koření patří čubrica. Jde o směs rostliny saturejky a pískavice. Čubrica je vynikající do pokrmů z luštěnin, polévek, zapékané zeleniny, ale hlavně se používá při dochucování mletých mas. Dalším známým kořením je šarena, používá se pro dochucování studené i teplé kuchyně. Je to sůl smíchaná s mletou červenou paprikou, kukuřičnou moučkou a nesmí chybět ani čubrica.  Dalším oblíbeným a velmi používaným kořením je džodžen, divoká máta. Může se používat sušená i čerstvá, nejvíce se hodí k masu a luštěninám. Koření z místních obchůdků doporučujeme zakoupit i jako suvenýr.

V Bulharsku se jídlo vychutnává. A tak se mnohdy oběd s přáteli protáhne i na několik hodin. Stejně jako je tomu například v Řecku, i Bulhaři mají nejraději plné stoly a každý si na talíř naloží podle chuti.