Paprenjak - pepřové perníčky z Chorvatska

17.12.2019, Nina Svobodová

Recept na tradiční sušenky Paprenjak ze Záhřebu

Obdélníkové sušenky, jejichž počátky sahají až do renesance, byly zdobeny chorvatskými motivy a kořeněny pepřem. Chorvatský spisovatel A. Senoa nazval Paprenjaka jako "zagrebské zlato". Od té doby jsou stále oblíbené, prodávají se i jako chorvatský suvenýr.

Tady je pro vás recept jak si doma vytvoříte vlastní Paprenjaka.

Suroviny:

400 g mouky
120 g domácího sádla anebo másla
150 g cukru
70 g medu
1 celé vejce
3 žloutky
130 g mletých vlašských ořechů
1/2 lžičky mletého černého pepře
1/2 lžičky mletého hřebíčku
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 lžičky mleté skořice
špetka soli
pomerančová kůra

Postup:

Vysypte mouku do mísy. Přidejte cukr, mleté ​​vlašské ořechy, muškátový oříšek, skořici, hřebíček, pepř, špetku soli, pomerančovou kůru a smíchejte. Přidejte sádlo nebo máslo a míchejte prsty, dokud nebude těsto „drobivé“  textury. Dále přidejte 1 vejce a 3 žloutky, med a vše opět důkladně promíchejte. Místu přikryjte a nechte v lednici 1-2 hodiny. Poté těsto rozdělte na polovinu a každou vyválejte na plát cca 5-7 mm. Pomocí různých formiček vykrájejte perníčky. Vkládejte na plech s pečícím papírem. Pečeme v troubě na 200 - 220 °C cca 25 minut.

Dobrou chuť!

 

Photo CroChefZagreb Tourist Board, Zdroj: www.croatiaweek.com/croatian-recipes-traditional-paprenjak-biscuit/

 

Paprenjaka
Photo CroChefZagreb Tourist Board
Zdroj: www.croatiaweek.com/croatian-recipes-traditional-paprenjak-biscuit/