Recept Colomba Pasquale

Velikonoční holubice Colomba Pasquale

Colomba Pasquale

1 fáze - kvásek:

140 g hladké mouky 00

40 ml vlažného mléka

40 ml vlažné vody

5 g sušeného droždí

V míse smícháme mouku s droždím a přilijeme mléko s vodou. Dobře promícháme a necháme kynout cca 2 hodiny na teplém místě při teplotě 27°-30°C. Vznikne nám tzv. „kvásek“

 

2. fáze Těsto 1 krok:

100 g hladké mouky 00

20 g cukru

20 g změklého másla

Vykynutý kvásek dáme do mísy robotu, přidáme cukr a mícháme. Až je cukr pěkně vmíchaný, postupně přisypáváme mouku a mícháme dál. Nakonec přidáme změklé máslo. Správně zapracované těsto poznáme tak, že se nám nelepí na stěny ani na míchadla. Přemístíme ho do mísy, kterou jsme předtím vytřeli, vymazali olivovým olejem (nebo máslem). Opět necháme na teplém místě kynout cca 1,5 hodiny.

V mezičase: rozinky namočíme do rumu (nebo čaje) a pomerančovou kůru (kandovanou anebo čerstvou) si smícháme se lžičkou cukru.

 

3. fáze Těsto 2 krok:

210 g hladké mouky 00

120 g cukru

2 vejce

80 g změklého másla

1 kávová lžička soli

50 g kandované pomerančové kůry nebo kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče

100 g rozinek

 

Nakynuté těsto opět přendáme do robota a přisypeme cukr. Necháme propracovat. Když je cukr zcela zapracován přisypáváme mouku, sůl a vejce jedno po druhém. Nakonec přidáme změklé máslo, rozinky a pomerančovou kůru. Necháme robot ještě pracovat na mírné otáčky ještě cca 15 min. Těsto dáme opět do naolejované mísy, a opět necháme kynout další 2-3 hodiny.

 

4. fáze glazura:

Připravíme si papírovou formu a vyrobíme si glazuru.

Potřebujeme:

40 g mandlí

40 g lískových oříšků

1 bílek

8 g maizeny (kukuřičný škrob)

15 g hladké mouky

50 g třtinového cukru

Rozmixujte všechny ingredience na hladké těstíčko a necháme stranou.

5. fáze - poslední kynutí

Hotové, vykynuté těsto dáme na pomoučenou plochu. Teď záleží, jakou formu máte J Lze koupit přímo papírovou formu na holubici za cca 20 Kč, pokud nemáte, můžete použít jakoukoliv kulatou nebo oválnou. Vložíme tedy do formy a necháme opět kynout asi 1,5 hodiny.

6. posyp a finiš

Troubu předehřejeme na 170 °C, těsto přendáme do pečící formy, povrch potřeme připravenou glazurou a posypeme perlovým cukrem a posypeme celými mandlemi. Pečeme cca 55 minut. Pokud nám povrch rychle hnědne, přikryjeme alobalem. Zda je holubice hotová poznáme klasickým testem se špejlí. Aby nám těsto zůstalo krásně nadýchané, propíchneme holubici špejlí a otočenou necháme holubici úplně vychladnout . Dobrou chuť!

Zdroj: https://ricette.giallozafferano.it/Colomba-di-Pasqua.html