Recepty z Chorvatska

Velikonoční koláč Sirnica

1 kg hladké mouky

25 dkg cukr krystal

8 žloutků

4 bílky

2 ks čerstvého droždí

20 dkg Ramy / Hery /

Kůra i šťáva z 1 pomeranče

Kůra i šťáva z 1 citronu

2 dcl mléka

sůl, rum, vanilkový cukr

Postup:

Všechny ingredience musí být pokojové teploty. V mouce uděláme důlek, nasypeme tam cukr, žloutek, šťávu z citronu a pomeranče, margarín a jemně zamícháme. Do 1 dcl teplého mléka dáme kvasit kvasnice. Připravíme sníh z bílků a vše smícháme (mouku, kvasnice i bílky. Uhněteme těsto, dokud se nepřestane lepit na mísu a na prsty. Dáme do tepla, dokud těsto nenakyne. Poté těsto rozdělíme na 4 menší bochánky, každý bochánek nahoře nakrojíme, a necháme ještě chvíli kynout, tím se nám těsto v nakrojené části rozevře. Pečeme na 150 stupňů cca 15 minut, dokud bochánky nezezlátnou. Před koncem pečení pomažeme směsí vejce a mléka, a posypeme trochou cukru krystal. Ještě trochu zapečeme a necháme vychládnout.

Zdroj: https://www.coolinarika.com/recept/sirnice-pince/