Řecké speciality

19.03.2020, Yveta Doležalová

Chybí vám Řecko? Udělejte si řecké speciality u vás doma.

Řecká kuchyně je velmi pestrá. Masité pokrmy se připravují především ze skopového a jehněčího masa, oblíbené jsou i ryby. Velice často Řekové využívají při přípravě pokrmů ovčí a kozí sýry, česnek, cibuli a olivy včetně olivového oleje. Tradičním nápojem je pálenka Ouzo nebo i nám dobře známý koňak Metaxa. Jak na řecké souvlaki jsme vám psali v minulém článku. Nyní přinášíme další dobroty.

Supa avgolemono (Kuřecí citronová polévka)

Připravíme kuřecí vývar z 1 kuřete tak, že 1 celé kuře bez drobů, vložíme do hrnce s vodou a přidáme 1 cibuli i se slupkou. Petrželovou a celerovou nať společně s bobkovým listem svážeme proužkem z citronové kůry do kytičky a vložíme ke kuřeti. Přidáme 2 kuličky celého pepře a lžičku mořské soli. Vývar táhneme na mírném plameni cca 2 hodiny. Uvařené kuře vyndáme a po vychladnutí jej obereme a maso bez kůže nakrájíme na kousky. Do vývaru zavaříme 1 šálek propláchnuté rýže a po změknutí vložíme kuřecí maso. Po krátkém zavření polévku odstavíme a do šálku si odlejeme 1 naběračku. V misce rozšleháme 2 celá vejce, společně s vymačkanou šťávou z 1 citronu. Přidáme 1 naběračku odloženého, prochladlého vývaru. Potom opatrně přiléváme za stálého míchání do chladnoucího vývaru. Při podávání zdobíme snítkou petrželky a měsíčkem citronu.

Saganaki garides (Krevety se sýrem Saganaki)

Očistíme 1 kg velkých krevet tak, že odstraníme skořápku a dbáme na to, abychom neporušili hlavu a ocas. Připravené krevety poklademe na plech. Na pánev nalejeme 1 šálek extra panenského olivového oleje a osmahneme na něm 1 cibuli nakrájenou nadrobno a šálek nasekaných rajčat, která jsme před tím zbavili slupky. Přidáme šálek rajského protlaku. Dochutíme solí a pepřem. Za stálého míchání vaříme omáčku na zmírněném plameni tak dlouho, dokud se nám neodpaří na polovinu. Touto omáčkou zalejeme připravené krevety a mezi ně vkládáme kousky sýra feta ( 300 g). Plech zakryjeme a pečeme v rozehřáté troubě asi ¾ hodiny. Na závěr posypeme petrželkou. Podáváme s citronovými, opékanými bramborami ( patátes lemonion) nebo s tradičním tvrdým pečivem dakos. K tomuto pečivu nezapomeňme podávat olivový olej k namáčení.

Patátes lemonion (Řecké citrónové brambory)

2 kg brambor oloupeme a nakrájíme na velké čtvrtky. Ve velké míse rozšleháme půl šálku olivového oleje, do něhož jsme namačkali 4 stroužky česneku s 1/3 šálku citronové šťávy, 1 lžíci hořčice, 1 polévkovou lžíci sušeného oregána, půl lžíce tymiánu, 1 lžíce bazalky, sůl a pepř. Do této směsi přidáme brambory a vše promícháme. Potom vše přendáme na plech a zakryté alobalem pečeme 50 minut. Odstraníme alobal a ještě 10 minut dopékáme. Před podáváním posypeme nastrouhanou fetou.

Karpouzi me feta (Meloun s fetou)

Vodní meloun nakrájíme na plátky, přidáme řeckou fetu nakrájenou na kostičky, lístky čerstvé máty a promícháme se šťávou z půlky limetky. Zakápneme jednou lžičkou olivového oleje a balzamika dle chuti. Podáváme posypané červenou cibulí a nasekanou petrželovou natí.

Kali orexi!

Řecká specialita Karpouzi me feta - meloun s fetou, KM TRAVEL