Řecké sušenky

 

Řecké sušenky s vlašskými ořechy

3 šálky vlašských ořechů (nasekané na drobno)

220 g másla pokojové teploty

¼ šálku cukr krystal

½ šálku (řeckého) medu

3 velká vejce

Předehřejte troubu na 160 °C, vymažte plech olivovým olejem, nebo použijte pečící papír.

Smíchejte máslo a cukr pomocí mixéru, poté přidejte med a mixujte do hladké směsi. Postupně přidávejte vejce. Vše za stálého mixování. Vyjměte mixér z mísy a vmíchejte nasekané vlašské ořechy. Míchejte, dokud se nevytvoří hladké těsto.  Vytvářejte kolečka nebo jiné tvary a vložte je na plech. Pečte do zlatavě hnědé barvy cca 15 minut. Poté je nechte vychladnout venku.

 

Kourabiedes – řecké sušenky alá „vanilkové rohlíčky“

Řekové jsou známi, že mají pro každou příležitost speciální delikatesy. Kourabiedes jsou „řecké sušenky“, které vám mohou připomínat naše české „vanilkové rohlíčky“. V Řecku nesmí chybět na svátečním stole všech oslav a rodinných oslav setkání.

1 a 1/2 šálku hladké mouky

½ šálku mandlí anebo pistácií (rozemletých)

1 lžička prášku do pečiva

1 šálek másla (cca 250 g) pokojové teploty

¼ šálku mletého cukru

1 vejce

2 lžíce brandy

1 lžička vanilkového extraktu

1 lžička růžové vody (nemusí být)

Mletý cukr na posyp

Postup:

Předehřejte troubu na cca 200 °C-

Smíchejte si jedlou sodu dohromady s moukou zvlášť v misce na moučnou směs.

Dále v kuchyňském robotu smíchejte máslo a cukr ve velké míse dokud se nespojí, ovšem máslo nesmí být úplně rozpuštěné. Přidejte vaječný žloutek, brandy a vanilkový extrakt a růžovou vodu odděleně, dokud není dobře zapracováno.

Pomalu přidávejte moučnou směs a mixujte na nízkou rychlost, dokud se směs důkladně nespojí, ovšem pozor, nemixujte příliš dlouho, jinak budou sušenky příliš hutné. Poté z těsta vytvarujte malé kuličky, které dlaní lehce „splácnete“. Vložte na pečící papír a pečte ve středu trouby, dokud nebudou lehce zlaté cca 25 minut. Do uzavíratelné krabice (nejlépe vzduchotěsné) vložte čistý pečící papír a na něj předělejte své Kourabiedes. Těsně před tím, než budete servírovat, poprašte je mletým cukrem.

Řecké Loukoumades

Určitě jste je už na své dovolené v řecku nebo cestách po řeckých ostrovech ochutnali. Loukoumathes je smažené těsto pečené v cukrovém sirupu nebo medu a skořici. Ve starověkém Řecku se smažené kuličky podávali vítězům olympijských her. Dnes jsou oblíbeným dezertem po celém Řecku.

1 balení sušeného droždí

2 šálky teplé vody

1 lžička cukru

4 šálky mouky

1 lžička soli

Olivový olej

Na posypání:

Skořice

Nasekané vlašské ořechy

Med

Droždí rozpustíme v 1 šálku teplé vody, přidáme 1 lžičku cukru a 1 a ½ šálku mouky. Vyhněteme těsto a necháme na kynout na teplém místě. Když se jeho velikost zdvojnásobí, přidáme zbývající vodu, sůl a dostatek mouky tak, abychom vytvořili husté těsto. Znovu přikryjeme utěrkou a necháme, dokud nezačne těsto „bublat“ cca půl hodiny.

Ve hluboké pánvi si rozehřejeme dostatek oleje na smažení. Mezitím si těsto zpracujeme pomocí lžíce na malé kuličky. Smažíme cca 10 najednou na mírném ohni dokud Loukomodes nebudou zlatohnědé. Po vyjmutí na ně ihned nalijeme (řecký) med, posypeme skořicí a nasekanými vlašskými oříšky. Servírujeme ještě teplé.

 

Zdroj: https://www.greekboston.com/