Určitě ho znáte ze svých dovolených i vy. Ledovou kávu nazývanou frappé totiž brčkama usrkávají všichni řekové.
Patří k řeckému životnímu stylu, je to symbol relaxace s přáteli a podává se ve všech tavernách, restauracích a rychlých občerstveních. Vyrobit takové perfektní frappé je však umění. Je tedy pravděpodobné, že v různých kavárnách a restauracích vám bude chutnat vždy jinak. S chutěmi se dá hrát. Může mít různé množství pěny, může být více či méně studené, sladké, „medium“ nebo úplně bez cukru a mléka. Každé frappé je prostě unikát.
Chcete si takové frappé udělat i doma? Potřebujete k tomu:
- jakoukoliv instantní kávu
- cukr podle vaší chuti (střední sladkost je 1 až ½ lžičky cukru)
- plnotučné mléko nebo nejlépe smetanu
- studenou vodu
- mixér nebo shaker na nápoje (který vám vyšlehá dokonalou pěnu)
- led
Jaký je postup?
Do vysoké sklenice dáme 1 až 2 čajové lžičky instantní kávy, stejné množství cukru (záleží na vaší chuti). Přilijeme panáka vody, která má pokojovou teplotu. Pak vše dobře rozmixujte na hustou texturu. Přidáme studenou vodu (do ¾ sklenice) a zbytek dolejeme mlékem. A hotovo – máte vlastní domácí řecké frappé :-)
Další články z blogu KM TRAVEL: