Recept na souvlaki

16.11.2017, Nina Svobodová

Přinášíme vám recept na řecké souvlaki.

Chystáte nějaké setkání s rodinou nebo známými a nevíte jakou specialitu jim připravit? Nebo se vám prostě jen stýská po dovolené u moře a řeckém jídle? Zkuste připravit tuto řeckou pochoutku – souvlaki.

Souvlaki znamená zdrobnělina slova souvla, česky špejle :-) Je to oblíbené nejen řeky, je populární i u turistů.
Co to je? Jsou to malé kousky masa někdy i zeleniny grilovaných na špejli. Z té se také přímo jí. Druhou variantou je, že souvlaki vložíte do pita chleba spolu s čerstvou zeleninou a omáčkou anebo dáte na talíř jako příloha k pilafu (rýže nebo bulgur se zeleninou).

Jak na to?
Na 2 porce potřebujete:
500 g masa (vepřové, jehněčí, můžou být i kuřecí prsa), podle chuti čerstvou papriku, cherry rajčata, cibuli a řecké olivy. Na marinádu si pak připravte 100 ml olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, lžičku soli, bílého pepře, 2 lžičky oregana, 2 bobkové listy a lžičku plnotučné hořčice.

Postup: Jako první si maso nakrájíme na menší kostičky (třeba 3 x 3 cm). Pak všechny ingredience na marinádu smícháme dohromady ve větší misce (podle chuti můžete upravovat množství). Do této marinády vložíme nakrájené maso a promícháme. Misku přikryjeme potravinovou fólií, a necháme marinovat v lednici asi 2 hodiny. Dřevěné špejle namočíme na chvíli do vlažné vody a pak je potřeme olejem. Papriky a cibuli nakrájíme na větší kousky a s marinovaným masem napíchujeme spolu s rajčátky a olivami na špejle. Tyto "špízy" vložíme na gril (nebo do trouby). Grilujeme nebo pečeme až do měkka. Jako příloha se skvěle hodí pita chléb s tzatziki nebo lehčí varianta - řecký salát.

Dobrou chuť :-)

KM TRAVEL, recept na souvlaki